Foodlab Proef

Proef! is heel wat zaken tegelijk: een foodlab dat durft experimenteren en innoveren, een cocreatie testkeuken en incubator voor starters, een culinair onderzoeksplatform waar professionals hun inzichten kunnen delen en een opleidingscentrum waar workshops worden gehouden. Zeventig procent van de lopende projecten zijn gebaseerd op het valoriseren van en  innoveren met voedseloverschotten, dus is het voor ons onmogelijk om er een uit te pikken.

Een greep uit de projecten:
1) Samenwerking met het driesterren restaurant Hertog Jan en 10 andere horecazaken:

  1. valorisatie & innovatie van overschotten uit de tuin voor de ontwikkeling van nieuwe gerechten en producten
  2. aanleren van nieuwe technieken via consulting om creatiever om te gaan met overschotten of alleszins voedsel beter te gaan bewaren

2) Samenwerking met Eatmosphere in het kader van hun food waste pop-up restaurant Mary Pop-in voor de ontwikkeling van producten, gerechten en workshops

3) Samenwerking met FoodWIN in het kader van de actie Juice for Change: operationele omkadering (management, logistiek, wetgevingen, netwerk)

4) Samenwerking met groentenkweker om via innovatie zijn productaanbod te diversifiëren zodat minder weggegooid wordt.

5) Eigen workshops rond kooktechnieken om duurzaam om te springen met overschotten (=fermentatie workshops) en specifiek gefocust op waste (= trash cooking;

6) eigen onderzoek en ontwikkeling van rond foodsurplus:
Eigen merk van gefermenteerde groenten (‘FERM’) waarin zowel groenten gered worden als nevenstromen gebruikt worden (garnaalkoppen ipv. aziatische vissaus); miso uit bierbostel; kvass uit oud brood; vissaus uit bijvangst en afval van Noordzeevis; cock- en mocktails uit fruit- en groentenoverschotten; , poeders; spirits (“sterke drank”) uit groenten- en kruidenoverschotten; enz.
Deze diversiteit aan producten is zowel een inspiratiebron om het potentieel van foodsurplus aan te tonen (awareness vergroten), maar het is vooral de bedoeling dat deze producten hun weg vinden naar de markt (impact vergroten).

Het innovatieve ligt in de aanpak en organisatie van Proef, een combinatie van wetenschap, voeding en co-creatie. Onze keuken is uitgerust met laboratoriumtoestellen die nu in dienst staan van productontwikkeling in de voeding. Sommige van onze technieken zijn ouder (fermentatie) maar worden op een innovatieve manier gebracht om problemen rond foodsurplus op te lossen.

Enkele kwantitatieve illustraties van lopende projecten:

5 nieuwe producten uit food+ in het project met Hertog Jan*** met voor 4 producten (limonade, sappen, poeders) een zero waste resultaat.

8 ton appels gered met de actie Juice for Change,

– Nieuwe limonade ontwikkeld op basis van Belgische appels (‘Victor Renard’) 

– >1000 mensen die workshops hebben bijgewoond en nu nieuwe technieken rond foodsurplus hebben aangeleerd en doorgeven aan vrienden/kennissen/familie.

10 producten in de pipeline die we ontwikkeld hebben uit foodsurplus die klaar zijn voor verdere ontwikkeling en concretisatie binnen de voedingsindustrie.

Meer info

      

Posted in 2018, België, Food Waste Changemakers.